Kol Germe Ameliyatı kolun üst bölgesinde meydana gelen kalınlaşmanın ve sarkmanın giderilmesi için yapılan estetik bir operasyondur. Kilo alıp vermeye ve yaşlanmaya bağlı olarak kolun üst bölgesinde yağ dokusu artışı ve deri fazlası oluşabilir. Bazı hastalarda sadece deri fazlası görülürken, koldaki yağ dokusu artışı ile beraber kolun ağırlaşması ve deri fazlalığı beraber görülebilir.

Derinin esnemesi nedeni ile kolda oluşan yarasa kanadı görüntüsünün cerrahi müdahale ile düzeltilmesine Kol Germe denir. Özellikle tüp mide ameliyatı gibi hızlı kilo vermeye neden olan tedavilerin sonrasında ihtiyaç hissedilir. Kollardaki sarkmalar egzersiz ile düzeltilemez ise ameliyata karar verilir.

Kol Neden Sarkar?

Kol sarkmasının nedenleri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Genel olarak bakıldığında hızlı kilo alıp verme, hareketsiz yaşam, yaşın ilerlemesi, dengesiz ve düzensiz beslenme ve genetik olarak ailesinde kol sarkması olmasıdır.

Kol Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hastada deri fazlasıyla beraber kolda yağ dokusu artışı varsa, Kol Germe Ameliyatı, Liposuction ile kombine edilebilir. liposuction ile kolda biriken yağ dokusu alınır ve deri fazlası koltuk altından başlayıp dirsek iç bölgesine uzayan eliptik bir kesi kullanılarak çıkarılır.

Bu sayede hem kolda incelme sağlanır hem de fazla deri çıkarılır. Koldaki yağ fazlasının giderilmesi ile kolun ağırlığı azalır buna bağlı olarak dikiş hatlarına binen gerginlik azalır, bu da yaranın daha hızlı iyileşmesini sağlar. Kolda oluşan kesi kolu iç ve arka bölgesinde yerleştiği için nispeten daha az görülür.

Deri fazlası çok olmayan ve deri kalitesi iyi olan sadece kolda yağlanma şikâyeti olan özellikle genç hastalarda ise sadece liposuction ile bu bölgedeki yağlardan kurtulup kolda sıkılaşmayı sağlamak mümkündür.

Kol Germe Ameliyatı Sonrası iyileşme Süreci

Ameliyat sonrası tam iyileşme yaklaşık 6 hafta sonra olur. Ameliyattan hemen sonra kol bandaj ile sarılır. Bu bandaj en az 1 gün ödem oluşmasını engellemek için kalır. Sonrasında hastanın kol bölgesindeki ödemi azaltmak için kol korsesi kullanması gerekir. Ameliyat sırasında sıvı birikimini ve kanama kontrolünü sağlamak için dren takılır. Hastaneden taburcu olurken drenler çıkarılır. Kol korsesinin 6 hafta giyilmesi tavsiye edilir.

Kol Germe Ameliyatının Riskleri ve Potansiyel Yan Etkileri nelerdir?

Bu operasyonun olası yan etkileri enfeksiyon, kolda uyuşma ve kanamadır. Takılan drenler ve bandajlar kanama riskini engeller. Özellikle kanama takibi yapmak için dren önemli bir faktördür. Ölçülen kan miktarı fazla ise komplikasyon olduğunu gösterir.

Kol uyuşması anestezinin bir etkisi olarak görülür. Şişliklerin geçmesine rağmen kol uyuşuk ve hareketler kısıtlı olabilir. Ancak bu riskin ihtimali çok düşüktür. En sık görülen yan etki enfeksiyon ve yara iyileşme problemleridir. Özellikle koltuk altına uzanan alanlarda nemlenmeden dolayı iyileşme daha zordur. Ameliyat sonrasında antibiyotik reçete edilir. Bu antibiyotik düzenli kullanıldığı sürece enfeksiyon görülme ihtimali azalır.

Z

Kol Sarkması Egzersiz ile Düzelir mi?

Erken dönemde fark edilen sarkmalar doğru egzersiz ve diyet programı ile düzeltilebilir. Ancak hormon metabolizmasında sorun olan, yaşı ilerlemiş ve yağ oranı fazla olan kişilerde maalesef egzersiz yeterli olmaz.

Kol Germe Ameliyatının Sonuçlarını Ne Zaman Göreceğim?

Kol şeklinin tam anlamı ile oluşması için en az 2 ay geçmelidir. İlk 4 hafta morluk ve ödemler olduğu için kolun şekli net bir şekilde belli olmaz. Birinci ayın sonunda ödem iner. Morarmaların ve tüm şişliklerin geçmesi için ise 2 ay kadar beklenmelidir.

Kol Germe Ameliyatı İçin Uygun muyum?

Uzun süren diyet ve ağır egzersizler sonucunda fazla derisi toplanmayan kişiler, yaşın ilerlemesine bağlı olarak derisi elastikiyetini kaybeden erkek ve kadınlar, tüp mide ameliyatı sonrası yüksek oranda kilo verenler ve genel sağlık durumu operasyon için uygun olan kişiler bu ameliyatı yaptırabilir.

Kol Germe Ameliyatında Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kol germe ameliyatlarından sonra hastalarımıza 6 hafta kadar kol korsesi kullanmasını öneriyoruz. Ameliyat sonrasında hastalarımız 1 hafta içinde normal yaşantılarına dönebilirler. Hastalar ameliyattan 10 gün sonra kardio egzersizlerine başlayabilirler. Kol kullanımını gerektiren egzersiz hareketleri ise ameliyattan 6 hafta sonra yapılabilir.

Kol Germe Ameliyatından Sonra İz Kalır Mı?

Operasyon için atılan kesiler koltuk altında ya da kolun iç kısmındaki bölgede kalır.  Estetik operasyonlarda en dikkat edilen husus iz kalmamasıdır buna rağmen kol Germe ameliyatlarında iz kalmaktadır. Kol Germe ameliyatı sonrası etkili yara bakımı için doktorunuzdan tavsiye isteyebilirsiniz.

Kilo Alıp Verirsem Kol Tekrar Sarkar mı?

Operasyon sonuçları başarılı ve yüksek oranda kalıcıdır. Ancak ileri derecede kilo alıp verme durumu ile kol tekrar sarkabilir.