Migren, baş ağrısı ile karşılaştırıldığında, yaklaşımları farklı, belirtileri ile nörolojik hastalığın devre dışı bırakılması halidir.

Bazı baş ağrılarının altında yatan koşulların (ikincil baş ağrıları olarak bilinir) nedeni olabilse de, migrenlerin genellikle kendilerine özgü olduğunu belirtmek de önemlidir. Migren, en yaygın birincil baş ağrısı bozukluğudur, yani bir tümör veya enfeksiyon nedeniyle meydana gelmediği anlamına gelir. Hastalar tarafından dayanılması zor olan durum, hissettirdiği şiddetli baş ağrılarıdır.

Migren Botoksu Nedir?

Migren Botoksu; migren ağrılarının giderilmesi için oluşturulan bir Botoks Uygulamasıdır. Migren teşhisi konan kişiler, baş ağrılarının hafiflemesi amacıyla, migren botoksu uygulamalarına başvurarak çözüm arar. Migreni olan her birey botoks için uygunluk göstermez. Migren ağrılarının günlük şeklinde kayıt altında tutulması tedavi sürecinize büyük oranda katkı sağlar. Her ay 14 veya daha az gün baş ağrısı çekilmesi ya da küme gibi başka bir baş ağrısı semptomu varsa migren botoksu uygulanmayabilir.

Botoks, Migren Baş Ağrılarında Etkili Bir Çözüm Müdür?

Botoksun migren ağrılarına etkisi olumlu yönde varlığını devam ettirebilir. Kronik migren rahatsızlığı olan yetişkinler üzerinde yapılan çalışmalarda; botoks enjekteleri, baş ağrılarının olduğu toplam gün sayısını ve diğer baş ağrılarını azaltıcı etki gösterir. Ayrıca her ay daha kristal berraklığında ağrısız günler oluşarak daha az izin günü bildirilir. Birkaç tedaviden sonra bu, insanların yaklaşık %70’ine yükselir.

Doktorlar, botoksun beyninizden ağrı sinyalleri taşıyan ‘’Nörotransmiterler’’ adı verilen kimyasalları bloke ettiği için migren baş ağrılarında işe yaradığını düşünür. Botoks bu yolda bir barikat gibidir. Kimyasalları başınızın ve boynunuzun etrafındaki sinir uçlarına ulaşmadan durdurma potansiyeline sahiptir.

Migren Botoksu

Migren Botoks Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Tedavi aşamaları dikkatli olarak uygulanır. Küçük iğneler yardımı ile ağrının oluştuğu bölgelere enjekte edilerek gerçekleştirilir. Genellikle alın ve baş ile boyun bölgesine uygulanır.

Uygulama sırasında ağrı hissedilmez. Ancak, küçük bir kıstırma veya sivrisinek ısırığı gibi hislerde belirlenebilir. Uygulamanın ortalama süresi 15 dakikadır ve belirli aralıklarla tekrarlanır. Bu süreçler migren kronikleşene kadar tekrar eder. Genellikle 4 – 8 aylık bir aralığı vardır. Migren Botoksu Tedavisinde çoğunluk 2 seansta sonuç almaya başlar. Migrenin şiddetine bağlı olarak bazı durumlarda üçüncü bir seans gerekebilir.

Migren Botoksu ve Enjeksiyon

Migren Botoksu Zararlı Mıdır?

Migren Botoksu, zararlı etki bırakması hastalar için korkulu bir durumdur. Fakat işlem hakkında en sık sorulan sorulardan biri olan botoksun zararlı bir uygulama olup olmadığı sorusunun cevabı kanıtlanan bir zararının olmadığı yönündedir.

Migren Botoksu Kaç Enjeksiyon Yapılır?

Migren botoksu, Enjeksiyon sayısı fazla oranlara sahip olabilir. Migren Botoksu uygulamalarında boyun ve alın bölgelerinde yaklaşık 30 adet enjekte uygulanabilir.

Migren Botoksu Acılı Bir İşlem Mi?

Acı hissi kişiden kişiye göre değişim gösterebilir. Acı eşiğinize bağlı olarak bu durum belirlenir. Botoks iğneleri, herhangi bir enjeksiyonun yapabileceği kadar acı verir ve deneyim çabucak biter. Uygulama sırasında biraz rahatsız hissedebilirsiniz. Daha sonra iltihabı veya ağrıyı hafifletmek için buz torbası konulabilir.

Migren Botoksu Kimlere Uygulanmaz?

Migren botoksu uygulamasının uygun olmadığı kişiler vardır. Migren atakları için botoks yaptırmaması gereken insanlar;

  • Botulinum Toksinine karşı bilinen duyarlılık veya alerji (veya botulizm öyküsü)
  • Enjeksiyon bölgesinde veya yakınında enfeksiyon belirtileri,
  • Nörolojik durumların varlığı,
  • Hamilelik,
  • Emzirme
  • Son 3 ay içinde başka bir botoks uygulaması yapılmamış olması,
  • Migren harici başka bir kronik hastalık var ise

ayrıca mutlaka değerlendirilmeli bu gibi faktörler uygulama için risk oluştururken yapılması tercih edilmemelidir.

2Q==