Saç Ekimi Nedir?
Saç Ekimi, ırk, yaş, cinsiyet, hormonlar, beslenme, genetik ve çevresel faktörler, saç derisinde meydana gelen çeşitli hastalıklar, psikolojik rahatsızlıklar, yoğun stres gibi nedenlerden dolayı saçlarda dökülme, seyrelme ve saçlı derinin kelleşmesi problemlerini çözmede önemli bir cerrahi yöntem olup; kişinin kendi saç köklerinin belli bir alandan alınarak, saç derisinde seyrek ya da saçsız bölgelerine yerleştirilmesi işlemidir.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Saç ekiminde sağlıklı bir sonuç alınması için gerekli olan ilk kriter; hekim tarafından ayrıntılı bir muayene yapılarak kişiye özel bir tedavinin planlanması ve geliştirilmesidir.
Önemli olan ikinci kriter ise; deneyimli uzman bir doktor ve ekip tarafından steril ve hijyenik bir klinik ya da hastane ortamında yapılmasıdır. Bu koşullarda yapılan ekim uygulamasının hiçbir zararı yan etkisi yoktur.
Anestezi: İşlem, sadece lokal anestezi kullanılarak yapılabileceği gibi Anestezik ilaçlarla birlikte Sedatiflerde (sakinleştirici) kullanılabilmektedir.
Hekim tarafından kişiye özel anestezi doz kriteri belirlenerek saç ekimi işlemi süresince ağrısız acısız işlem yapılabilmektedir.
Saç Köklerinin elde edilmesi ve ekimi için öncelikle hastanın ekim yapılacak alanında ölçümler yapılır ve hekim ile hasta arasında ayrıntılı görüşmeler yapılarak ekim alanında saç yoğunluğunun ne kadar olması gerektiği kararlaştırılır.
Normal ve sağlıklı saçlı deride, 1 cm2 de bulunan saç kökü sayısına saç dansitesi (yoğunluğu) denir ve ortalama bir insanda 1 cm2 de bulunan 80-100 saç kökü bulunur. Sağlıklı bir sonuç için ekim yapılan alanda genellikle cm2 de 60 ve üzerinde saçın elde edilmesi gereklidir.
Buna göre Hekim, hasta ile saç yoğunluk miktarına karar verdikten sonra saç ekiminde kullanılacak kökler, genellikle kişinin ense bölgesinden ya da hekimin uygun gördüğü vücudun başka bir bölgesinden toplanarak kişiye uygun bir teknik ile seyrek ve saçsız bölgeye ekimi yapılır. Uygulaması süresi hastaya göre değişmektedir.
Saç Ekimi İçin Uygun Bir Aday Mıyım?
Saç Ekimi Uygulaması, genetik saç dökülmesinde, yanık ya da yaralanmalardan kaynaklanan dökülmelerde ve çeşitli nedenlerden dolayı seyrek saçlı olma ya da saçların bölgesel olarak hiç olmaması gibi nedenlerden dolayı yapılabileceği gibi hekim tarafından muayene sonrası uygun görülen nedenlerden dolayı da onay verilen her hastaya yapılabilmektedir.
Gelen hastalarımızın, saç nakline uygun olup olmadığı gerekli muayene, detaylı analiz ve testler ile araştırılır. Testler sonucu metabolik, sistematik bir sorun olmadığı saptandıktan sonra saç köklerinin alınacağı bölgenin muayene edilir.
Muayene sonucunda adayda yeterli kök olduğu tespit edilmesi durumunda saç dökülmesi tipine göre tedavi yöntemi belirlenir. Bu uygulama için yaş sınırlaması yoktur. Kalıcı bir yöntem olup, saç problemlerinin tedavisinde kesin çözüm sağlayan cerrahi bir yöntemdir.
Saç Ekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Saç Ekimi işleminizi gerçekleştiren tecrübeli doktor tarafından ayrıntılı bir şekilde açıklanacaktır. Operasyondan sonraki ilk birkaç gün özellikle terlemeye neden olabilecek işlerden kaçınmak gerekmektedir. Bunun yanında cinsel ilişki, ağır egzersizler ve stres de ilk birkaç gün kaçınılması gereken hususlardır.
Yeni ekilen Saç Köklerine zarar verebilme ihtimali nedeniyle hastanın ilk birkaç gün alkol tüketmesi yasaktır. Aynı şekilde saç köklerine zararı olabileceği ve iyileşme sürecini yavaşlatacağı için sigara tüketilmemesine de dikkate dilmesi gerekmektedir.
İyileşme süreci içerisinde hastanın uyku pozisyonu konusunda verilen direktiflere uyması, bölgeyi darbelerden ve doğrudan güneş ışığı ile temas etmekten koruması gerekmektedir.
Saç Ekimi Operasyonundan Sonra İyileşme Süreci Nasıldır?
Saç Ekimi Operasyonundan sonra iyileşme süreci, tercih edilen saç ekimi yöntemine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bununla birlikte genel bir bilgilendirme yapmak gerekirse, hastanın hastanede yatış gerekmeksizin ilk gün taburcu edildiği söylenebilmektedir. Hasta saç ekimi operasyonundan iki gün sonra gündelik yaşantısına dönebilmektedir.
İyileşme süreci olarak tanımladığımız süre ise yaklaşık iki hafta sürmektedir. Operasyon sonrası operasyon bölgesinde şişlik ve kızarıklık gibi semptomlar görülmektedir. Bu semptomlar oldukça yaygın olduğu söylenebilmektedir.
Yaklaşık bir haftalık bir süreç sonunda meydana gelen şişlik gibi komplikasyonlar kendiliğinden geçmektedir. İyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi ve yavaşlaması için saç ekimini gerçekleştiren doktorunuz tarafından verilen direktiflere uymaya özen göstermeniz gerekmektedir.
Saç Ekimi Riskli Midir?
Saç ekiminin risk oranı, özellikle bilinçsiz uygulamalardan sonra artmaktadır. Deneyimli bir doktorun steril koşullarda ve uygun ekipmanlarla gerçekleştirmiş olduğu bir saç ekimi operasyonundan sonra komplikasyon riskli oldukça düşüktür ve nadiren görülmektedir.
Ancak uygun ameliyathane koşullarının sağlanmadığı ve tecrübeli bir doktorun gerçekleştirmediği operasyonlarda komplikasyon riskinin oldukça arttığı söylenebilmektedir.
Saç Ekiminden Sonra Ekilen Saçlar Dökülür Mü?
Saç Ekiminden sonra ekilen saçların dökülmesi hususunun iki temel zaman aralığı için değerlendirilmesi gerekmektedir. Buna göre ekim işleminden sonraki ilk 5 haftalık süreçte meydana gelen ve “şok dökülme” olarak adlandırılan saç dökülmesi, saç ekimi işleminin olağan bir parçasıdır ve normal olarak kabul edilmektedir.
Saç derisinin yeni ekilen saçlara adaptasyon süreci olarak tanımlayabileceğimiz bu sürecin ardından kalıcı saçlarınız çıkmaya başlayacaktır.