“Vücudunuzdaki yağ dokularından elde edilen kök hücreleriniz ile, en doğal ve sağlıklı şekilde yenilenir ve gençleşirsiniz.”
Tüm dünyada kök hücre uygulamaları 20 yılı aşkın süredir kemik iliği kaynaklı olarak yapılmaktadır. Son 8 yıldır ise yağ kaynaklı kök hücre tedavileri sağladığı çeşitli avantajlar dolayısı ile giderek yaygınlaşmaktadır.
Türkiye’de kök hücre tedavilerinde öncü olan kliniğimizde özellikle el, yüz, boyun – dekolte bölgeleri, saç, meme büyütme ve rekonstrüksiyonunda başarı ile uygulanmakta ve doğal sonuçlar alınmaktadır.
Kök hücre teknolojisi nedir?
Kök hücre nedir sorusunun cevabı; döllenmiş tek bir hücreden başlayarak canlıyı oluşturan, canlı vücudundaki tüm hücrelere dönüşebilen ve limitsiz çoğalabilme özellikleriyle kendini devamlı yenileyebilen hücrelerdir. Kök hücreler hem canlının vücut bulmasında, hem de vücudun yaşamını sürdürebilmesinde önemli tek kaynaktır.
Erişkin bir kişinin tüm dokularında, o dokunun bütünlüğünü ve devamlılığını sağlamak için doku hücrelerinin belirli bir yüzdesi kadar erişkin kök hücresi bulunur. Görevi, yaralanma ve hastalık gibi nedenlerle oluşabilecek doku hasarı veya kaybını telafi etmektir.
Kök hücrelerin ayrıştırılarak hastaya çeşitli tedavi amaçları ile enjekte edilmesi tıp dünyasında gerçekleşen en büyük gelişmelerden biridir. Kök hücre tedavilerinin ise en önemli fonksiyonu eksileni tamamlamak ve uygulandığı bölgedeki dokuyu onarmaktır.
İnsan vücudunda genç yaşlarda yeterli hücre sayısı bulunurken, zamanla yaş aldıkça hücreler bölgesel olarak eksilir. Kök hücre tedavisinin fonksiyonu da aslında bu durum karşısında istenen bölgedeki kök hücrelerin sayısını tekrar arttıran bir gençlik aşısıdır.
Kök hücreler nerede bulunurlar ve ne işe yararlar?
Erişkin bir kişinin tüm dokularında, o dokunun bütünlüğünü ve devamlılığını sağlamak için doku hücrelerinin küçük bir yüzdesi kadar sadece o ve benzeri dokuları oluşturabilen “Erişkin Kök Hücreleri” bulunur.
Bu multipotent karakterli erişkin kök hücreleri bir sonraki aşamada, doku hücrelerine farklılaşacaklarından, bunlar öncü doku hücreleri olarak da isimlendirilebilirler. Bu hücrelerin görevleri, yaralanma, hastalık ve diğer nedenlerle oluşabilecek doku hasarı veya kaybını telafi etmek, onarmaktır. Örneğin parmak yaralanmalarında yaranın iyileşmesi bu şekilde sağlanır.
Kök hücreler hangi alanlarda kullanılmaktadır?
Estetik amaçlı kök hücre kulllanım alanları:
- El sırtına kök hücre tedavisi, zamanla oluşan cilt altındaki dokuda azalma ve deride gevşeme, buna bağlı olarak gelişen damarlı görüntü, güneş hasarına bağlı lekelenmeleri tedavi eder.
- Yüze kök hücre tedavisi, zamanla kolajen ve elastin liflerinin azalması ile oluşan çizgileri, kırışıklıkları ve cilt gevşemelerini giderir ve gençleşmeyi sağlar, ergenlik sonrasında oluşmuş akne izleri ve ciltteki diğer leke ve izleri giderir.
- Boyun – dekolte bölgesine kök hücre tedavisi, yaşlanmaya bağlı deri ve deri altı dokusu kaybı ile oluşan sarkma, kırışma ve lekelenmeleri tedavi eder.
- Saçta kök hücre tedavisi, farklı nedenler ile oluşan zayıflık ve saç kaybı, güçsüz ve mat görüntüye engel olmak, sağlıklı ve gür saç yapısı sağlamak için uygulanır.
- Memede kök hücre tedavisi, meme kanseri sonrası meme rekonstrüksiyonu ya da yeterli yağ dokusu olan kişilerde meme büyütmek için uygulanır.
Kök hücre nasıl elde edilir, kök hücre tedavisi nasıl yapılır?
Genellikle lokal anestezi veya sedasyon altında, klinik ortamda, hastanın vücudundan belirli bir miktar yağ alınır. Alınan yağ miktarı uygulanacak olan bölgeye göre değişiklik gösterir. Daha sonra özel işlemlerden geçerek hücreleri ayrıştırılır, yani laboratuvar ortamında 1-2 saat içerisinde erişkin kök hücre izolasyonu yapılır.
Hastanın kendi yağ dokusundan elde edilmiş olan kök hücreler, yine kendisine özel tekniklerle enjekte edilir. Tecrübeli ve uzman bir ekip tarafından uygulandığında son derece etkili ve güvenilir bir yöntemdir.
Özetleyecek olursak:
- Kişinin kendisinden kendisine (otolog) uygulanan bir işlemdir.
- Alerji riski yoktur. Hastanın kendi vücudundan alınan hücreler olduğu için herhangi bir reaksiyon oluşmaz.
- İstirahat gerektirmez.
- Ağrı olmaz.
- Kalıcılığı çok yüksektir.
- Ödem ve morlukların oluşma olasılığı düşüktür.
- Genellikle lokal anestezi veya sedasyon altında yapılır.
Neden yağdan kök hücre?
Kök hücre, birçok farklı yöntem ile elde edilebilir. Estetik cerrahide, kök hücre tedavilerinde en çok kullanılan yöntemler yağdan ve kemik iliğinden elde edilenlerdir. Yağdan elde edilen kök hücrenin daha fazla tercih edilmesinin çeşitli sebepleri bulunur. Yağ dokusunda kemik iliğine oranla, cm3 başına 500 kat daha fazla kök hücre bulunması önemli bir avantajdır. 1 gram yağ dokusunda yaklaşık 1 milyon kok hücre bulunur.
Ayrıca, kemik iliğinden alınan kök hücreleri zenginleştirmek, yağdan alınma alternatifine göre çok daha zordur ve cerrahi işlemler gerektirir ve daha uzun sürer. Hasta, yağdan elde edilen kök hücre tedavisi ile hem vücudunda eksileni yerine koyarak gençleşir, hem de vücudundaki fazla yağlardan kurtulmuş olur.