PRP ya da trombosit bakımından zengin plazma tedavisi, kişinin kendisinden alınan kanın çeşitli işlemlerden geçirilerek vücutta tedavisi planlanan dokulara enjeksiyonu şeklinde uygulanan tedavi yöntemidir. Saç dökülmesi ve cilt gençleştirme gibi estetik sorunlara yönelik yapılabileceği gibi yaralı tendonların, bağların, kasların ve eklemlerin iyileşmesini hızlandırmak için de kullanır.

PRP, İngilizcede ‘Platelet Rich Plasma’ ifadesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşan ve kişinin kendi kanından elde edilen maddenin enjeksiyonu ile yapılan tedavi şeklidir. Enjekte edilen madde platelet bakımından zenginleştirilmiş plazmadır. Plazma, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan ve platelet adı verilen özel hücreler veya başka faktör ve proteinler içeren bir kan bileşenidir. Plazma ayrıca hücre büyümesini destekleyen çeşitli proteinler de içerir. Araştırmacılar, plazmayı kandan izole ederek ve konsantre ederek platelet hücreleri bakımından daha zengin bir plazma olan PRP adlı kan bileşenini elde etmiştir.

PRP’nin zarar görmüş dokulara enjekte edilmesi vücutta yeni, sağlıklı hücrelerin büyümesini teşvik eder. PRP’nin hasarlı dokudaki iyileşmeyi desteklediği de düşünülür. Doku büyüme faktörleri, hazırlanan konsantre enjeksiyon maddesinde daha yoğun olduğu için, vücut dokularındaki iyileşme hızlanır.

Tamamlanması yaklaşık 30-40 dakika süren PRP terapisi, hastanın kanının bir tüpte toplanmasıyla başlar. Trombosit bakımından zengin plazma, tam kanın diğer bileşenlerinden santrifüj yöntemi ile ayrılarak kullanılır. Çünkü trombositler, yaralı dokuları onarmak için gerekli olan büyüme faktörleri için doğal bir rezervuar görevi görür. Trombositlerin salgıladığı büyüme faktörleri, kolajen üretimini ve tendon kök hücrelerinde gen ve protein ekspresyonunu artırarak doku iyileşmesini uyarır. Bu büyüme faktörleri ayrıca kan akımını hızlandırır ve kıkırdakların daha sert ve esnek hale gelmesini sağlar.

PRP enjeksiyonları farklı şekillerde yapılabilir. Örneğin saç dökülmesi için kafa derisine enjeksiyon yapılmadan önce gerekli görülürse lokal bir uyuşturucu solüsyonu olan lidokain uygulanır. Bunun için tedavi seansına biraz erken gelinmesi gerekebilir. Genellikle enjeksiyona bağlı ağrıyı azaltmak için PRP ile bir lokal anestezik ilaç karıştırılır. Bazen cerrahi işlemle birlikte PRP enjeksiyonu yapılabilir.

PRP (Platelet Rich Plasma) Tedavisi Nedir?

PRP (Platelet Rich Plasma) son yıllarda dermatolojide en sık kullanılan cilt yenileyici kozmetik uygulamalardan biridir. İnsan derisi yaşlanma, güneş ışığı, hava kirliliği, kimyasal ve toksik maddeler, sigara gibi olumsuz etkenlere karşı kendini korumak için sürekli bir mücadele içindedir.

Deri bu koruma ve genç kalma mücadelesi için kanda bulunan bazı onarıcı ve yapılandırıcı temel maddelere ihtiyaç duyar. Kan dolaşımından bu temel maddeler yeterli miktarda cilde ulaşmazsa, ortaya kırışıklık, sarkma, lekelenme gibi istenmeyen ve kişiyi yaşlı gösteren belirtiler çıkar. İşte PRP bu temel maddeleri direkt olarak cilde taşımaya yönelik bir uygulamadır.

9k=

PRP Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Kişiden alınan bir miktar kan, laboratuvarda özel bir işlemden geçirilerek, cildin yenilenmesini ve yapılanmasını sağlayan büyüme faktörlerinden zengin kısmı ayrılır. Elde edilen materyal cilde küçük iğnelerle enjekte edilir. Kanın hazırlanması ve uygulanması için genellikle 30-45 dakikalık bir süre yeterli olmaktadır.

PRP tedavilerinde ortalama 2-3 haftalık periyotlarla 3-6 seanslık uygulama programları düzenlenir. İlk veya ikinci uygulamadan 3-4 hafta sonra belirgin etki görülmeye başlanır. Sağlanan iyilik hali yaklaşık 12 ay devam eder, bu nedenle elde edilen sonucun korunması için, uygulamayı yılda bir tekrarlamakta fayda vardır.

PRP Tedavisinin Etkinliği Nasıl Arttırılabilir?

PRP tedavisi özellikle yüz gençleştirme, saç dökülmesi, yara tedavisi ve ortopedik hastalıklarda ozon tedavisi ile kombine kullanıldığında çok başarılı sonuçlar vermektedir. Ozon tedavisi ile doku kanlanması ve oksijen seviyesi arttırıldıktan sonra yapılan PRP, doku iyileşmesini daha hızlı bir şekilde sağlar. Saç dökülmesinde mezoterapi ile kombine tedavi edilmesi etkinliği arttırır.

2Q==

PRP Uygulamasının Etkisi Ne Zaman Başlar, Ne Kadar Sürer?

1 kür ortalama 15 günde 1 yapılan toplam 4-6 uygulamadan oluşur. Kozmetik amaçlı uygulamalardan hemen sonra ciltte sağlıklı bir parlaklık ortaya çıkar. Daha sonra bu parlak görünümde biraz gerileme olur.  Ancak 1 kür tamamlandıktan sonra istenilen etkiye ulaşılır.

 

Zamanla etkinlik azalacağından duruma göre 6 ayda 1 ya da 10-12 ayda 1 kürleri tekrarlamak gerekir. Bu durumda uygulanan kürlerin etkisi kalıcı bir gençleştirici etkiye eşdeğerdir. Saç dökülmesi için uygulanan seans sayısı kozmetik amaçlının aynıdır.  Yara iyileşmesinde, ortopedik rahatsızlıklarda ve diğer hastalıklarda tedavi amaçlı uygulama kürler ise şikâyete ve iyileşme durumuna göre değişmektedir. Ortopedik hastalıklarda seans sayısı 10’a çıkabilir. 

 

PRP Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

PRP Tedavisinde uygulanan malzeme, kişinin kendi kanından elde edildiği için, bulaşıcı hastalıklar veya alerjik reaksiyonlar açısından herhangi bir yan etki oluşma ihtimali yoktur. Yalnızca işlem esnasında ortaya çıkan ve birkaç saat içinde gerileyen kızarıklıklar oluşabilir.

PRP Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Ciltteki leke, kırışıklık ve sivilce izlerinin tedavisinde, saç dökülmelerinde, kronik yaraların iyileştirilmesi ve yara izlerinin tedavisinde, cilt çatlaklarının tedavisinde, cildin canlandırılması, daha gergin ve parlak hale getirilmesinde, kol, bacak ve koltuk altı sarkmalarının düzeltilmesinde, ellerdeki çatlama, kırışıklık ve yaşlanma belirtilerinin tedavisinde, boyun ve dekolte bölgesindeki kırışıklık ve sarkmaların tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Genellikle sonuçları büyük oranda memnuniyet verici ve yüz güldürücüdür.

PRP Cilt Yenileme

PRP Cilt Yenileme

Cildin yaşlanması, çökmesi ve sarkması cilt altında bulunan kollajen ve elastin liflerin oluşturduğu destek dokusunun üretiminin azalmasına ve kaybına bağlıdır. PRP Uygulaması ile cilde enjekte edilen büyüme faktörleri bu kollajen ve elastin liflerinin yeniden üretilmesini ve yapılanmasını sağlar. Böylelikle cilt daha esnek, daha gergin, daha parlak, daha sağlıklı ve daha genç görünür.

PRP Leke Tedavisi

PRP uygulaması, hücresel hasarın onarılması ve hücre yenilenmesi için cildin ihtiyaç duyduğu maddeleri cilde yeniden kazandırır. Böylelikle hem oluşmuş problemler çözüme kavuşmuş olur, hem de gelecekte oluşabilecek problemlere karşı cildin savunma gücü arttırılmış olur. PRP Leke Tedavisinde tek başına veya roller, Mezoretapi, Peeling, Lazer gibi diğer tedavi yöntemleri ile kombine şekilde de kullanılabilir.

PRP Saç Tedavisi

PRP saç dökülmesinin durdurulmasında, zayıflamış ve cansızlaşmış saç köklerinin canlandırılmasında ve saç hacminin arttırılmasında oldukça başarılı bir yöntemdir. Sağlıklı saçlara sahip olmanın yolu saç köklerinin sağlıklı bir şekilde beslenmesinden geçer. PRP Tedavisi ile saç problemlerinde son derece tatmin edici sonuçlar elde edilir.

PRP Tedavisi Kimlere Uygulanmamalıdır?

  • Kanser hastalarına
  • Hamilelerde ve emziren hastalarda
  • Aktif enfeksiyon varlığında
  • Trombositopeni varlığında