Bazı erkeklerin bir veya iki memesi anormal derecede büyük olabilir.
Jinekomasti olarak bilinen bu durum, bir hormon dengesizliğinden veya östrojen seviyelerini artırabilen ve meme dokusunun büyümesine neden olabilen aşırı kilolu olmaktan kaynaklanabilir.
Jinekomastili erkekler için meme küçültme ameliyatı bir seçenektir. Cildin sarkmasına neden olan önemli kilo kaybından sonra meme bölgesini sıkılaştırmak için de kullanılabilir. Ancak sadece fazla kilolarından dolayı büyük göğüsleri olan erkekler için ameliyat uygun değildir.
Erkeklerde meme büyümesinin nedenleri?
Jinekomastinin çoğu ergenlik döneminde ortaya çıkar. Ergenlik döneminde erkeklerin %35-65’i jinekomastiden muzdariptir. Ergenliğin sonlarına doğru bu oran %8’e düşmektedir. Ancak ilerleyen yaşla birlikte jinekomasti insidansı tekrar artmakta ve %30’lara ulaşmaktadır.
Ergenlik döneminde ortaya çıkan ve juvenil jinekomasti olarak adlandırılan bu tip meme büyümesinin nedeni, hormon fizyolojisindeki bozulma veya meme bezinin aşırı duyarlılığıdır. Hormonal nedenlerle meme bezi yapılarında genişleme, bağ dokusunda proliferasyon ve ödem vardır. Bu kişiler memede şişlik, ağrı, kanser şüphesi ve kendini iyi hissetmeme şikayetleri ile doktora gelirler.
Erkek meme büyütme genellikle sebepsiz olarak görülür. Ancak buna neden olabilecek birçok faktör vardır: Testosteron üretiminin azaldığı hastalıklar (Kleinfelter sendromu, orşiektomi…), östrojen üretiminin arttığı hastalıklar (testis tümörleri, adrenal tümörler), obezite, karaciğer fonksiyonlarını etkileyen hastalıklar, tiroid disfonksiyonu, böbrek yetmezliği, bazı antidepresanlar, vücut geliştirme sırasında alınan anabolik steroidler (anabolan, primabolan, sustanon…), bazı mide ilaçları (simetidinli), alkol tüketimi, esrar ve eroin kullanımı erkeklerde meme büyümesine neden olabilir.
Ergenlikte meme büyümesi ile yetişkinlikte meme büyümesi arasındaki fark nedir?
Adolesan erkek çocuklarda %35 ile %65 arasında meydana gelen meme büyümelerinin %90’ı normale döner. Genellikle yağ birikiminden ziyade meme bezi büyümesi vardır. Erkeklerin %35’inde ergenlikten sonra görülen meme büyümesi genellikle kendiliğinden düzelmez. Meme bezinin büyümesi yerine yağ kütlesinde bir artış vardır.
Göğüs büyütme sorunu yaşayan erkekler ne yapmalı?
Erkeklerde meme bezlerinde genişleme varsa cerrahi tedavi öncesi bunun nedenleri açıklığa kavuşturulmalıdır. Bir neden tespit edilirse, ilk adım, o neden ortadan kaldırıldıktan sonra büyümüş meme bezlerinin tedavisi olmalıdır. Ancak sağlıklı bir yetişkin uzun süre jinekomastiden muzdaripse, uzun bir çalışma yapmak gereksizdir.
Meme bezi büyümesi tek taraflıysa ve ağrı yoksa daha dikkatli olunmalı ve aydınlatılmalıdır. Mamografi çekilmeli ve gerekirse biyopsi yapılmalıdır.
Meme büyütme için herhangi bir neden bulunamamışsa, muayene sonrası hastaya ultrason yapılarak meme büyütmenin tipinin yağ dokusundan mı yoksa meme bezi dokusundan mı kaynaklandığı belirlenmelidir.
Erkeklerde meme büyütme tedavisinin planlanması
Adolesan erkeklerde görülen meme büyümelerinin %75’i tedavi veya ilaçsız olarak ilk 2 yıl içinde, %90-95’i ilk 3 yıl içinde normale döner. Bu nedenle ergenlik çağındaki jinekomastide meme bezinin boyutunun artması ile birlikte hemen ameliyat yapılması doğru değildir. Ancak memelerde yağ fazlalığına bağlı büyüme olduğunda beklemenin bir faydası olmaz.
Ergenlik döneminde görülen jinekomastinin %5-10’u normale dönmez. Beklentilere rağmen meme bezi küçülmüyorsa çözüm ameliyattır. Ergenlik sonrası oluşan çift taraflı meme büyütmede ister meme bezinin büyümesi, ister memedeki yağ dokusu artışı olsun tedavisi ameliyattır ve beklemenin bir anlamı yoktur.
Cerrahi tedavi öncesi
Sigara içenlerin ameliyat öncesi ve sonrası meme dokusu perfüzyonunu ve doku ölümünü önlemek için sigarayı bırakmaları çok önemlidir. Ayrıca ameliyat sonrası kanama riskini en aza indirmek için hastaların aspirin ve E vitamini alımını 10 gün önceden kesmeleri ve ameliyattan 1 hafta sonra doktor aksini önermedikçe kullanmamaları gerekir.
Erkeklerde meme büyütme cerrahi tedavisi
Erkek meme büyütme ameliyatı cerrahi tedavi açısından 3 dereceye ayrılır:
1. derece: Meme halkasının altında bir kitle birikir. Bu kütle genellikle serttir ve daha az yağ birikimi içerir. Fazla deri oluşmaz.
2. derece: Sınırları belirsiz, meme halkasının ötesine uzanan yağ dokusu proliferasyonu ile genel bir meme büyümesi vardır. Cilt biraz büyümüş olsa da, cildin çıkarılmasını gerektirecek kadar fazlalık yoktur.
3. derece: Meme büyümesinin devamı olarak koltuk altına kadar ulaşan genel yağlanma da gerçekleşir. Cerrahi olarak çıkarılması gereken çok fazla cilt fazlalığı vardır.
Ancak literatürdeki bu değerlendirme pratikte o kadar da önemli değildir. Çünkü bu dereceler arasındaki sınırlar belirsizdir ve genelleme yapılmadan her durum kendi içinde değerlendirilmelidir.
Jinekomasti ameliyatlarında genel anesteziyi tercih ediyorum. Ancak sorun küçük ise sedasyon destekli lokal anestezi de tercih edilebilir. Operasyon genellikle 1-3 saat sürer.
Meme bezi büyümesi meme bezi büyümesi yerine yağ birikimi şeklindeyse ve deri fazlalığı yoksa 3D lazer lipoliz veya vaserlipo kullanıyorum. Çok küçük bir kesiden girilir ve fazla yağ dokusu vaser ile sıvılaştırılır ve lazer ile cilt üzerinde sıkılaştırılır. Meme ve yağ dokusu bir arada olan hastalarda vaserlipo veya 3D lazer lipoliz uygulandıktan sonra meme ucuna nüfuz edip fazla meme dokusunu memeyi kesmeden çıkartıyorum. Hasta 3. gün işine dönebilir. Uygulama sonrasında fazla yağın durumuna göre hasta 2-3 hafta korse giymelidir.
Meme büyütme, meme bezinden kaynaklanıyor ve sert bir yapıya sahipse veya yağlıysa ancak meme başı sarkıyor ve deri fazlalığı varsa meme bezi cerrahi olarak küçültülür. Fazla deri çıkarılır. Meme başı sarkıyorsa olması gereken yere kaydırılır. Cilt fazlalığı olmadan sıkı bir meme büyütme operasyonu sonrasında ciddi bir iz bırakmaz. Ancak sarkık meme uçları ve deri fazlalığı ile meme büyütme sonrası meme derisinde kadınlarda meme küçültme benzeri bir iz kalır. Hasta 7. gün işine dönebilir. Varsa 4-5 dikiş yapın. alınan gün.
Komplikasyonlar
Ameliyat sonrası enfeksiyon ve kanama nedeniyle kan birikmesi riski çok düşüktür. Nadir durumlarda iki meme arasında büyüklük farkından dolayı asimetri varsa rötuş (tekrar ameliyat) gerekebilir. Sarkık meme ucunu hareket ettiren ameliyatlar nekroz adı verilen doku kaybına ve/veya meme ucunda his kaybına neden olabilir.
Özetle:
1. Adolesan erkek çocuklarda görülen meme bezi büyümesinin %90’ı kendiliğinden normale döner.
2. Ergenlikten sonra oluşan meme büyümeleri genellikle kendiliğinden geçmez.
3. Meme bezi büyümesi tek taraflıysa ve ağrı yoksa muayene edilmelidir. (mamografi, ultrason, muhtemelen biyopsi)
4. Meme bezi büyümesi iki taraflı ve uzun süreli ise muayeneye gerek yoktur.
5. Ergenlik döneminde görülen erkek meme bezi büyümelerinde beklemek ya da tıbbi tedavi uygulamak ilk tercihtir. Bu dönemde hastaların %5-10’unda cerrahi tedavi gerekir.
6. Ergenlik sonrası dönemde erkek meme büyütme ameliyatı için beklemek genellikle sonuç getirmez. Bu dönemde hemen hemen tüm hastalar için cerrahi tedavi ilk tercihtir.
7. Erkek meme büyütme tedavisinde: 3D lazer lipoliz, vaserlipo ve açık cerrahi gibi yöntemler kullanılmaktadır.